Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ
"η αγαπημένη  γλυκιά πίτα…συνταγή που μας άφησε η αγαπημένη γλυκιά γιαγιά!"

Υλικά

         Για τα φύλλα:
  • μισό κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 /3 φλιτζ. γάλα
  • νερό όσο χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μέτρια
    Για την κρέμα:
  • 2 λίτρα γάλα
  • 2- 3 αυγά
  • 8 κουταλιές σούπας (καλά γεμάτες) αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 και 1/2 φλιτζ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μπόλ βάζουμε τα υλικά για τα φύλλα (κρατάμε λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων). Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μέτρια ρίχνοντας λίγο – λίγο νερό. Τη χωρίζουμε σε 4 μικρές μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε τις μπάλες σε φύλλα με τον πλάστη. Στο μεγάλο μας ταψί (το οποίο είναι λαδωμένο) βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο και αλείφουμε το καθ’ ένα με λάδι εκτός από το τελευταίο. Τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί, δεν τα κόβουμε γιατί μ’ αυτά θα φτιάξουμε τον «κόθρο».
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να διαλυθεί το αλεύρι.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη κολλήσει η κρέμα. Σιγά – σιγά αρχίζει να πήζει. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να βράζει και να βγάζει στην επιφάνεια φυσαλίδες.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με το καπάκι της για να μην κάνει κρούστα (πέτσα) η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Όσο η κρέμα κρυώνει θα πήζει περισσότερο.

Σε ένα μπόλ χτυπάτε τα αβγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε στην κρέμα (αφού κρατήσουμε λίγο από το μείγμα των αβγών για να το ρίξουμε από πάνω στο τέλος). Ανακατεύουμε καλά την κρέμα και την ρίχνουμε πάνω στο τελευταίο φύλλο, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί προς τα μέσα διπλώνοντάς τα. Έτσι σχηματίζεται ο «κόθρος» γύρω από την κρέμα για να μη χυθεί κατά το ψήσιμο. Ρίχνουμε λίγο λάδι στα φύλλα που διπλώσαμε και περιχύνουμε το αβγό που κρατήσαμε πάνω στην κρέμα.
Ψήνουμε τη γαλατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου 30 έως 45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας) μέχρι να ροδίσει καλά.





http://www.roulasmera.gr/
 
 ΠΛΑΣΤΟΣ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΩΤΗ
recipe image 
Πλαστός Καρδιτσιώτικος
Περιγραφή
Παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας!


Συστατικά
  •     1κ. αλεύρι καλαμποκιού
  •     1/2κ. τυρί φέτα
  •     1/2 λ. γάλα φρέσκο
  •     φυτίνη ή μαργαρίνη
  •     1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  •     ½ κ. σπανάκι
  •     2 πράσα
  •     1 ματσ. κρεμμυδάκια
  •     1 κρεμμύδι ξερό
  •     άνηθο-μαιντανό-δυόσμο
  •     1κ. διάφορα αγρια χόρτα (λάπατα-ραδίκια-τσουκνίδες-σέσκουλα)
  •     λίγο αλάτι
Οδηγίες
  1. Σε ένα σουρωτήρι ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά (ψιλοκομμένα) με τα μυρωδικά τα κρεμμύδια και το πράσσο. Με μια πρέζα αλάτι τα μαραίνουμε και τα στίβουμε να φύγουν όλα τα υγρά.
  2. Τα μεταφέρουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη φέτα σε κομματάκια και το μισό ελαιόλαδο.
  3. Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το υπόλοιπο λάδι και τα 3/4 από το γάλα και κάνουμε τη ζύμη.
  4. Τη μισή την απλώνουμε στο ταψί με τα δάχτυλα αφού το έχουμε βουτυρώσει. Από πάνω απλώνουμε τα χόρτα και τα ισιώνουμε καλά. Αραιώνουμε την υπόλοιπη ζύμη με το γάλα που κρατήσαμε και περιχύνουμε τα χόρτα να πάει παντού.
  5. Προσθέτουμε από πάνω λίγο λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για 1 ώρα περίπου.
  6. http://www.mageirikesdiadromes.gr/ 
ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Πλαστός
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι,από καλαμπόκι.Κίτρινο...δηλαδή.
1 κιλό,σπανάκι
3 πράσα
350 γρ.περίπου φέτα
λάδι
μαργαρίνη
αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτη μας δουλειά,τα λαχανικά,που θα πρέπει να τα πλύνουμε και να τα ψιλοκόψουμε,αρκετά.Θα τα βάλουμε σε μεγάλη λεκάνη,όπου θα ρίξουμε αλάτι,θα τα τρίψουμε να μαραθούν και θα τα αφήσουμε για 10 λεπτάκια,να στραγγίξουν τα υγρά τους.Στη συνέχεια,σε μεγάλο μπολ,ρίχνουμε το αλεύρι,λίγο αλάτι και νεράκι,για να κάνουμε έναν πολτό(όχι ζύμη).Προσθέτουμε σ'αυτόν,το 1/3 της φέτας,που θα έχουμε τρίψει.
Με τη μαργαρίνη,αλοίφουμε ένα αντικολλητικό,μέτριο ταψάκι,ρίχνουμε τον μισό από τον πολτό μας και πασπαλίζουμε με το άλλο 1/3 της φέτας.Προσθέτουμε το σπανάκι με τα ψιλοκομμένα πράσα,αφού τα έχουμε στραγγίξει πολύ καλά και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο 1/3 της φέτας.Κατόπιν,προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε τον πλαστό,με τον υπόλοιπο πολτό.Θα πρέπει να φροντίσουμε,να καλυφθεί το σπανάκι,καλά.Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς,μέχρι να ροδίσει.Περίπου 45-50 λεπτά της ώρας.
Κόβουμε τον πλαστό σε κομμάτια και αν θέλουμε,τον συνοδεύουμε με γιαούρτι,που ταιριάζει....πολύ
    http://liantinaki1.blogspot.gr/  
     ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΡΙΤΗ
SYNTAGI1 












Πλαστός Καρδιτσιώτικος
-Μία πίτα γεμάτη Ελλάδα
Υλικά:
1 ματσάκι άνηθο,
1 ματσάκι μαϊντανό,
1 ματσάκι τσουκνίδες,
750 γρ. σπανάκι,
2 πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
 1 κιλό καλαμποκάλευρο,
 1 λίτρο φρέσκο γάλα,
1 κιλό τυρί φέτα,
200 γρ. φυτική μαργαρίνη,
ενάμισι ποτήρι ελαιόλαδο
και 1 μπέικιν πάουντερ.

Τρόπος παρασκευής:
1. Σ΄ ένα μεγάλο σουρωτήρι αναμειγνύουμε τα πλυμένα ψιλοκομμένα λαχανικά με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα μυρωδικά.
2. Μαραίνουμε τα χορταρικά με μία πρέζα αλάτι.
3. Τα στύβουμε με τα χέρια μας και τα βάζουμε σ’ ένα μπολ.
4. Προσθέτουμε την φέτα, το λάδι και ανακατεύουμε.
5. Σε μία λεκανίτσα αναμειγνύουμε το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε τα 3/4 του γάλακτος, το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.
6. Προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
7. Βουτυρώνουμε με τη φυτική μαργαρίνη ένα ταψάκι 45cm, ρίχνουμε το μισό μείγμα ζύμης και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τα δάχτυλά μας.
8. Απλώνουμε τη γέμιση λαχανικών πάνω στη ζύμη και τη στρώνουμε καλά.
9. Αραιώνουμε την υπόλοιπη ζύμη με το υπόλοιπο γάλα, ώστε να δημιουργηθεί ένας χυλός και τον απλώνουμε πάνω στα χόρτα για να καλυφθούν.
10. Πασπαλίζουμε με λίγη φετούλα και λαδάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για μία ώρα περίπου.
11. Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και μετά κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε μια πίτα γεμάτη Ελλάδα.

*Για να γίνει νηστίσιμος ο πλαστός αντικαταστήστε το γάλα με νερό και μή βάζετε τυρί.

    http://www.epikairotita.info/ 
     ΜΠΑΤΖΙΝΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΩΤΗ

Μπατζίνα Πίτα


Η μπατζίνα είναι μία παραδοσιακή πίτα από την Θεσσαλία,  πανεύκολη αλλά πεντανόστιμη πολύ λεπτή αλμυρή κολοκυθόπιτα.
Αυτή η πιτούλα εκείνα τα χρόνια αποτελούσε το κολατσιό όλων για τα παιδιά στο σχολείο, για τους μεγάλους που δούλευαν στα χωράφια, σαν κέρασμα, σαν εύκολη λύση για να χορτάσουν την «πείνα» τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια!
Φυσικά τα υλικά τότε ήταν αγνά, συνήθως ψηνόταν στο ξυλόφουρνο!
Μία πίτα που «κρύβει» την ελληνική παράδοση και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων!




Μπατζίνα, Παραδοσιακή Πίτα Θεσσαλίας
•Προετοιμασία: 20′  •Έτοιμη σε: 1 ώρα και 10′  •Ποσότητα: 10-12 άτομα   •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
500 gr. κολοκύθα πράσινη
400 gr. φέτα σκληρή
2 αυγά
120 ml. γάλα
80 ml. ελαιόλαδο
250 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Για να φτιάξουμε την τέλεια μπατζίνα θα χρειαστούμε μια μεγάλη πράσινη κολοκύθα.

Συνταγές για Πίτες με Κολοκύθι
Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση, με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

Κολοκυθόπιτα Συνταγές

Βγάζζουμε την ψίχα της κολοκύθας ξύνοντας με κουτάλι , διαφορετικά τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και την βάζουμε σε τρυπητό.
Πατάμε με το χέρι μας καλά την τριμμένη κολοκύθα να βγάλει τα υγρά και αλατίζουμε.

Συνταγές με Κολοκύθι και Κολοκύθες

Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πηρούνι και την βάζουμε σε ένα μπώλ.
Κρατάμε στην άκρη μία χούφτα από το τυρί για το τέλος.
Προσθέτουμε στο μπώλ τα αυγά,το γάλα, το ελαιόλαδο, την φέτα και ανακατεύουμε καλά.

Εύκολες Πίτες Συνταγές

Προσθέτουμε το την τριμμένη κολοκύθα και αν χρειάζεται, ανάλογα την φέτα λίγο αλάτι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα σχετικά σφιχτό χυλό.

Μπατζίνα Καρδίτσα Συνταγές

Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε η πίτα να έχει πάχος το περισσότερο 1 εκατοστό, γιατί πρέπει να είναι λεπτή.
Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε, θρυμματισμένο και μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180°C Κελσίου, στο χαμηλό ράφι του φούρνου. Αν την θέλουμε ξεροψημένη ψήνουμε 15 λεπτά ακόμη, αφού καλύψουμε με λαδόκολλα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η μπατζίνα και κόβουμε σε κομμάτια.

Συνταγή για Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη

http://www.funkycook.gr/

 ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη

Συνοδεύεται τέλεια με φέτες ντομάτας!



Υλικά:
4-5 μικρά κολοκυθάκια
1-1.200 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κούπα καλαμποκέλαιο
5 κούπες νερό
300-500 γρ τυρί φέτα
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια.
Τα πανιάζουμε με λίγο αλάτι, έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χτυπημένο αυγό.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και σιγά σιγά το αλεύρι. Έως ότου πετύχουμε εναν πυχτό χυλό.
Κατόπιν τρίβουμε το μισό τυρί σε χοντρά κομματάκια μέσα στο μείγμα μας.
Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε τον χυλό μας μέσα. Τον απλώνουμε καλά ωστε να είναι παντού στο ίδιο παχος για να ψυθεί ομοιόμορφα.
Ραντίζουμε παντού την μπατζίνα μας με το καλαμποκέλαιο και τρίβουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° Κελσίου στον αέρα έως ότου ροδοκοκκινίσει.
 http://www.metrogreece.gr/

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΡΙΤΗ

Μπατζίνα -Παραδοσιακή Kαρδιτσιώτικη Πίτα

-Μία πίτα που "κρύβει" την ελληνική παράδοση  και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων!

Τα υλικά μας
1 κιλό κολοκύθι πράσινο ή κίτρινη κολοκύθα
500 gr. τυρί φέτα
2 αυγά
1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ
3/4 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
750 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (περίπου)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Αλάτι

Ας δούμε πώς φτιάχνεται
Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη,στο χοντρό μέρος του. Το βάζουμε σε τρυπητό,το αλατίζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα. Κατόπιν το πατάμε με το χέρι μας να βγάλει τα υγρά του. Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πιρούνι και την βάζουμε σε ένα μπώλ,κρατάμε στην άκρη μία χούφτα τυρί για το τέλος. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, το κολοκύθι, την φέτα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει ένας σφιχτός χυλός, περίπου χρειάζεται η ποσότητα που σας ανέφερα, αλλά θα το δείτε κι εσείς στην εκτέλεση. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί (κουζίνας) ρίχνουμε τον χυλό, η πίτα μας πρέπει να γίνει λεπτή! Προσθέτουμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια,την φέτα που κρατήσαμε. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

http://www.epikairotita.info/

 ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Μπατζίνα (mpatzina and we love karditsa !)


Image
           ΥΛΙΚΑ

  • 2 αβγά
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 1/2 kg τυρί
  • 1/2 ποτήρι του νερού λάδι (ηλιέλαιο)
  • 1 κολοκυθάκι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • βούτυρο φυτικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε το κολοκυθάκι, το τρίβουμε στον τρίφτη και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει για 5-10 λεπτά.

Image
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και το γάλα 1/2 κουταλάκι αλάτι και λίγο πιπέρι και τα χτυπάμε λίγο με το σύρμα.

Image
Ρίχνουμε μέσα το κολοκυθάκι, το ηλιέλαιο, τα 3/4 του τυριού και συνεχίζουμε το ανακατεμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο όσο ανακατεύουμε και σταματάμε μόλις δούμε τον χυλό μας να έχει πάρει πέριπου την υφή του κέικ (προσέξτε δεν θέλουμε να είναι πολύ σφιχτό σαν πχ το ζυμάρι).

Image
Σε ένα ταψί που το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει (όπως κάνουμε στα κέικ) ρίχνουμε τον χυλό μας.

Image
Απο πάνω του σκορπάμε το υπόλοιπο τυρί που είχαμε κρατήσει και 6-7 κομματάκια βούτυρο διάσπαρτα.

Image
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα, στις αντιστάσεις 180-200 βαθμους (ανάλογα τον φούρνο) γιά 1 ώρα.

Image
Για να την κόψουμε εύκολα περιμένουμε πρώτα λιγο να κρυώσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μπορείτε αντί γιά ηλιέλαιο να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο αλλά η γεύση της ίσως σας φανεί λίγο βαριά,αντι για κολοκυθάκι μπορείτε να βάλετε ξύσμα απο μεγάλη κολοκύθα μισή κούπα περίπου, αν δεν έχετε γάλα γίνεται και με νερό αλλα βγαίνει λιγότερο νόστιμη.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ —>http://www.youtube.com/watch?v=b-Tki2dbNWk
 https://nostimouliko.wordpress.com/

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ Η' ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ - ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  Η πιο γευστική χορτόπιτα των χωριών της Καρδίτσας, με διάφορα χόρτα απ'τον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο...

<ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη των φύλλων: 
800 γρ. αλεύρι, 1/2 κ.γ αλάτι, 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι, νερό όσο χρειαστεί για να γίνει  η ζύμη μας μέτρια, λίγο νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
1 κιλό χόρτα διάφορα (Λάπατα, μπαζιά ή σέσκουλα, σπανάκι, τσουκνίδες, παπαρούνες και ότι άλλα χόρτα και μυρωδικά θέλουμε), 1-2 πράσα ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 500 -600 γρ. τυρί (φέτα), 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο για τα χόρτα, 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων, 1/2 φλιτζ. γάλα.
(Αν δεν έχουμε τα διάφορα χόρτα, φτιάχνουμε την πίτα μας με σπανάκι και κρεμμύδια φρέσκα ή πράσα. Κατά τα άλλα θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία. Και αν δεν είναι εύκολο να ανοίξουμε δικά μας φύλλα, αγοράζουμε έτοιμα. Σε αυτή την περίπτωση ξεφεύγουμε από την παραδοσιακή πίτα...και πάλι όμως την απολαμβάνουμε το ίδιο νόστιμη και ιδιαίτερα ξεχωριστή...  και αν τη θέλουμε πιο απλή και νηστίσιμη παραλείπουμε το τυρί).


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα χόρτα, τα πλένουμε, ρίχνουμε το αλάτι και τα τρίβουμε να μαραθούν. Τα στύβουμε καλά να φύγουν τα πολλά υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια ρίχνουμε το πράσο, τα κρεμμύδια, το λάδι και τα ανακατεύουμε.









Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι (κρατάμε λίγο για το άνοιγμα των φύλλων), ανοίγουμε στη μέση μία λακκούβα και ρίχνουμε λίγο νερό, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε ρίχνοντας  και άλλο νερό αν χρειαστεί, μέχρι που η ζύμη  δεν θα κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 7 μικρές μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10-15 λεπτά σκεπασμένες με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. 
Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου, και αρχίζουμε να ανοίγουμε μία - μία τις μπάλες σε φύλλα με τον πλάστη πάνω στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας (όπου μας διευκολύνει), αφού πρώτα πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι και νισεστέ, το τραπέζι ή τον πάγκο και τις μπάλες συνέχεια όπως τις απλώνουμε με τον πλάστη, για να  ανοίγουν τα φύλλα πιο εύκολα.
Στρώνουμε πρώτα  4 φύλλα στο ταψί το κάθε ένα αλειμμένο με λάδι. Ρίχνουμε τα μισά χόρτα  τα απλώνουμε ομοιόμορφα και  από πάνω το μισό τυρί τριμμένο με το χέρι. Στη συνέχεια στρώνουμε κι΄άλλο ένα φύλλο, το λαδώνουμε και ρίχνουμε τα υπόλοιπα χόρτα και το υπόλοιπο τυρί τριμμένο.





Απλώνουμε από πάνω τα άλλα δύο φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους. Μαζεύουμε  τα φύλλα που προεξέχουν από το  ταψί, απ΄ έξω προς τα μέσα  σχηματίζοντας ένα γύρο (κόθρο) και ραντίζουμε από πάνω το λάδι και το γάλα. Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για μία ώρα  περίπου ανάλογα με το φούρνο μας μέχρι η πίτα μας να ροδοκοκκινίσει. br />
 

Σπιτικά χωριάτικα λουκάνικα - Φτιάξτα μόνος σου



Έχω δοκιμάσει δύο συνταγές. Η πρώτη γίνεται με βασικό μυρωδικό το πράσο και είναι Θεσσαλική, ενώ η δεύτερη έρχεται από τη Νότια Εύβοια και μυρίζει θρούμι και πορτοκάλι.

Ας μιλήσουμε στην αρχή γενικά για τη διαδικασία και έπειτα θα μπούμε σε λεπτομέρειες της συνταγής.

Βασικά χρειάζεστε μια συσκευή που να περνάει κιμά μέσα από μια χοάνη. Υπάρχουν τέτοιες συσκευές χειροκίνητες, όπως στην εικόνα, και ηλεκτροκίνητες. Όποια και να χρησιμοποιήσετε να έχετε υπ' όψη σας ότι χρειάζεστε κι ένα δεύτερο άτομο για βοηθό. 

Το βασικό συστατικό όπως είναι φυσικό είναι το χοιρινό κρέας. Υπάρχει μια αναλογία καθαρού κρέατος και λίπους που αποτελεί τη βάση του λουκάνικου, και μάλιστα μερικοί προμηθεύονται ξεχωριστά το ψαχνό και το λίπος. Η δικαιολογία είναι ότι έτσι υπολογίζουν  επακριβώς το πόσο λίπος θα έχει το λουκάνικο. Εγώ σας συστήνω το εξής: Αγοράζετε χοιρινή πανσέτα, είτε ξεκοκαλισμένη, είτε με κόκαλα και τα αφαιρείτε εσείς. Ζήτημα κόστους. Προτιμώ την πρώτη λύση. Αν θέλετε λιγότερο λίπος στο μίγμα αφαιρέστε ή ζητήστε από τον χασάπη να σας αφαιρέσει το εξωτερικό στρώμα λίπους της πανσέτας. Όμως έτσι να περιμένετε πιο σκληρά και στεγνά λουκάνικα. Τέλος ζητήστε να σας κόψουν την πανσέτα σε κιμά, όχι πολύ λεπτό. Ζητήστε επίσης από τον χασάπη να σας φέρει έντερο για λουκάνικα. Αυτό είναι αρκετά μέτρα και συνήθως βρίσκεται μέσα σε αλάτι, για λόγους συντήρησης. Υπάρχει και συνθετικό έντερο, αλλά προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμη στο γέμισμα.
Υλικά για 10 κιλά λουκάνικα με πράσο.

  • 9 κιλά κρέας σε κιμά.
  • 2,5 κιλά πράσα.
  • 180-200 γραμ. αλάτι.
  • 10-20 γραμ. μαύρο πιπέρι.
  • ρίγανη κατά βούληση.
  • 30 γραμ. μπαχαρικό για κρέας (π.χ. APPETITO
    υπάρχει στα super markets ) 
 Υλικά για 10 κιλά λουκάνικα με πορτοκάλι.

  • 10 κιλά κρέας σε κιμά.
  • θρούμι κατά βούληση.
  • φλούδα από 2-4 πορτοκάλια (περασμένη σε μηχανή του κιμά ή ψιλοκομένη).
  • 180-200 γραμ. αλάτι.
  • 10-20 γραμ. μαύρο πιπέρι.

Αν χρησιμοποιήσετε την πρώτη συνταγή, θα πρέπει αρχικά να καθαρίσετε τα πράσα και να τα ψιλοκόψετε. Μη πετάξετε όλο το πράσινο μέρος των πράσων. Μπορείτε να τσιγαρίσετε ή να βάλετε ωμά τα πράσα στο μίγμα. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα γιατί στην αρχή τα πράσα πιάνουν πολύ χώρο, αλλά σιγά-σιγά με το τσιγάρισμα κάθονται. Το τσιγάρισμα θα γίνει σε δόσεις εκτός αν έχετε πολύ μεγάλη κατσαρόλα. Αφού έχετε τα πράσα έτοιμα και όχι καυτά (μην καείτε κιόλας), βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη το κρέας και τα πράσα και ανακατεύετε ζυμώνοντας. Θυμηθείτε, αν το κρέας είναι κρύο απ' το ψυγείο θα παγώσουν τα χέρια σας. Φροντίστε να φορέσετε πλαστικά γάντια έτσι κι αλλιώς. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά απλώνοντας τα σε δόσεις πάνω στο κρέας και ανακατεύετε συνέχεια. Αν δεν γίνει καλό ζύμωμα, τα λουκάνικα αλλού θα είναι λύσσα, αλλού καυτερά και αλλού ανάλατα.

Και φτάνουμε στο γέμισμαααααα...

Ας δούμε πως θα χειριστείτε το έντερο. Κατ' αρχήν, είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι μονοκόμματο. Αρχίστε να το ξετυλίγετε και να βάζετε τα τμήματα που θα προκύψουν σε μπολάκια με νερό. Δε θυμάμαι πόσα μέτρα λουκάνικα βγαίνει με δέκα κιλά μίγμα, αλλά δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά, γιατί κάποιος μπορεί να φτιάξει χοντρά λουκάνικα ενώ άλλος λεπτά. Θα πούμε πως γίνεται κι αυτό σε λίγο. Αφού έχουμε έτοιμα 4-5 μπολάκια με έντερο μέσα σε νερό, αρχίζουμε να περνάμε το έντερο πάνω στο πλαστικό (ή μεταλλικό) χωνί/ρύγχος της μηχανής. Πιάνουμε την άκρη του έντερου, την ανοίγουμε λίγο και κάποιος μας ρίχνει λίγο νερό μέσα στο έντερο το οποίο θα σχηματίσει μια νερόμπαλα στο εσωτερικό. Αρχίζουμε να περνάμε το έντερο στο ρύγχος της μηχανής, ενώ το μπολάκι είναι ακριβώς από κάτω. Όσο περνάμε έντερο, η νερόμπαλα συνεχώς προχωρεί και μαλακώνει το εσωτερικό του εντέρου. Το χωνί μπορεί να χωρέσει μερικά μέτρα έντερο!!! Αν έχουμε χειροκίνητη μηχανή τη γεμίζουμε με μίγμα. Αν έχουμε ηλεκτρική αρχίζουμε να την τροφοδοτούμε. Μόλις εμφανιστεί λίγο κρέας στην άκρη σταματάμε, (θα έχει φύγει ο αέρας) και τραβάμε λίγο έντερο ώστε να κλειστεί μέσα του το κρέας. Ξαναπιέζουμε να βγει κι άλλο μίγμα κρατώντας την άκρη του έντερου κλειστή με τα δάκτυλα για τα πρώτα λίγα εκατοστά. Έπειτα δε χρειάζεται. Το λουκάνικο παραμένει κλειστό.

 Τώρα θα πούμε τον τρόπο που ρυθμίζουμε το πάχος του λουκάνικου. Αν την ώρα που βγαίνει το μίγμα, κρατάμε το έντερο ώστε να ελευθερώνεται από το ρύγχος με κάποια δυσκολία, το λουκάνικο γεμίζει περισσότερο και γίνεται παχύτερο. Αντίθετα, αν το αφήνουμε ελεύθερο θα έχει πάχος σχεδόν όσο το ρύγχος. Όταν το λουκάνικο φθάσει στο μήκος που θέλουμε, (άλλοι θέλουν κοντά λουκάνικα, άλλοι όχι), σταματάμε την έξοδο του μίγματος και περιστρέφουμε μια στροφή το λουκάνικο που έχει ήδη βγει. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το έντερο. Λίγο πριν τελειώσει, σταματάμε το μίγμα ώστε η άκρη του έντερου να καλύπτει το κρέας. Αν έχετε χειροκίνητη μηχανή μπορεί να βρεθείτε στη φάση να έχει τελειώσει το κρέας και να έχετε ακόμη έντερο στο ρύγχος. Σ' αυτή την περίπτωση κλείνετε το λουκάνικο με μια στροφή και κόβετε το έντερο για να γεμίσετε τη μηχανή.


Όταν τελειώσετε, πρέπει να κρεμάσετε τα λουκάνικα για δύο μέρες σε ευάερο μέρος για να στεγνώσουν λίγο. Θα το καταλάβετε γιατί το έντερο απ' έξω θα είναι ξερό. Προσοχή στις μύγες, γάτες κ.λ.π. Προστατέψτε τα με τουλουπάνια, σήτες ή ότι πατέντα σκεφθείτε. Το ιδανικό είναι το κρέμασμα στο εσωτερικό του τζακιού όπου τα λουκάνικα στεγνώνουν και καπνίζονται. Έπειτα κατευθείαν στην κατάψυξη σε συσκευασίες των 2-3 τεμαχίων, ώστε όταν βγάζετε μεζέ να μη χρειάζεται να ξεπαγώσετε μεγάλη ποσότητα. Μου αρέσουν πολύ ψητά και όχι τηγανιτά. Περί ορέξεως βέβαια ουδείς λόγος.

 Μιχάλης Σοφός