Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Μοναστήρια Καρδίτσας ♥ Η Ιερά Μονή Κώστη

Φωτογραφία:http://www.dimosargitheas.gr/
Φωτογραφία:http://www.koumpouriana.gr/


Σε ένα όμορφο επίπεδο μέρος ανάμεσα σε χωράφια μεταξύ των Κουμπουριανών και της Στεφανιάδας κάτω από το Αετοχώρι τρία χιλιόμετρα από το ξακουστό μοναστήρι της Σπηλιάς βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι Κώστη. 
Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ιδρύθηκε, έχουμε σαν στοιχεία για να υπολογίσουμε την χρονολογία την κολυμπήθρα (1007) και την αγιογράφηση (1759). Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου, είναι περιτειχισμένη βυζαντινή σε σταυροειδές μέγεθος με υπερυψωμένο μεγαλοπρεπή τρούλο γεμάτο αγιογραφίες εξαιρετικής τέχνης και με τέμπλο ξυλόγλυπτο λεπτότατης επεξεργασίας. 
Φωτογραφία:http://www.koumpouriana.gr/

Φωτογραφία:http://www.koumpouriana.gr/
Η αγιογράφηση έγινε το 1959 όπως λέει η επιγραφή που υπάρχει
<<Ανιστορήθη ο θείος και πάνσεπτος ναός ούτος το γεννέσιον της Yπεραγίας Θεοτόκου, δια συνδρομής κάπου και μόχθου του πανοσιοτάτου Δανιήλ ιερομονάχου, Θεοκτίστου ιερομονάχου και Παρθενίου μοναχού αρχιερατεύοντος του πανιερωτάτου Φαναρίου και Νεοχωρίου κ.κ. Μακαρίου έτει από Χριστού αψνθ (1759) Δεκεμβρίου 30>> Σώζονται σήμερα η κολυμπήθρα που έχει χρονολογία 1007 ,ένα ευαγγέλιο και ένας σταυρός, που το διαφυλάσσει η Μητρόπολη Καρδίτσας. 

Υπήρχε στο μοναστήρι αντιμήνσιων ιχνογραφημένο με τα χέρια πάνω σε χονδρό ύφασμα (καναβάτσα) και δισκοπότηρα μεγάλης αξίας που δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα. Η εικόνα της Παναγίας του Κώστη θεωρείται θαυματουργή και πολλά θαύματα λέγονται μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής. 
Φωτογραφία:http://www.koumpouriana.gr/
Φωτογραφία:http://www.koumpouriana.gr/

Επί τουρκοκρατίας κυνηγημένοι από το μοναστήρι του Σέλτσου οι διασωθέντες ηρωικοί Σουλιώτες πέρασαν τον Αχελώο και βρήκαν καταφύγιο στο μοναστήρι του Κώστη. Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι που το διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμπουριανιτών. 
Το μοναστήρι σήμερα χρειάζεται συντήρηση ώστε το ανεπανάληπτο αυτό μνημείο να είναι επισκέψιμο.

Πηγή:http://www.koumpouriana.gr/